Zero-Trust beveiliging

In een wereld waar cyberaanvallen aan de orde van de dag zijn, is het cruciaal om je bedrijf te beschermen met de nieuwste en veiligste technologieën. Gelukkig staat de cybersecurity wereld niet stil om je ook tegen deze nieuwe bedreigingen te weren. Een manier hiervoor is zero-trust beveiliging. Een zero-trust beveiliging maakt je hybride werkplekken, thuiswerkomgevingen en cloudomgevingen nog veiliger. In deze nieuwspost wordt uitgelegd hoe je zero-trust binnen jouw bedrijf kunt toepassen.


FIDO2

Zero trust beveiliging maakt gebruik van Fast Identity Online (FIDO). Dat houdt in dat gebruikers gegevens niet worden verifieerd op basis van wachtwoorden maar op unieke gegevens. Dit kan op verschillende manieren zoals een vingerafdruk of dongles. Op deze manier is het voor andere personen veel lastiger om toegang te krijgen tot uw gegevens.


Next level MFA (Multi factor authenticatie)

“Next level multifactor authenticatie” verwijst naar een verbeterde vorm van multifactor authenticatie (MFA) die geavanceerdere methoden en technologieën gebruikt om de identiteit van gebruikers te verifiëren tijdens het inlogproces. Het idee is om MFA naar een hoger niveau te tillen door bijvoorbeeld gebruik te maken van biometrische gegevens, pushmeldingen op mobiele apparaten, hardwaretokens of andere geavanceerde methoden naast traditionele gebruikersnamen en wachtwoorden. Dit verbetert de beveiliging door extra lagen van authenticatie toe te voegen, waardoor het moeilijker wordt voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot gevoelige gegevens of systemen, zelfs als ze in het bezit zijn van gestolen referenties.


Implementatie

Zero-trust beveiliging is snel te implementeren en is uiterst gebruiksvriendelijk. Er wordt een centraal systeem opgezet en de medewerkers krijgen een uitnodiging om gebruik te gaan maken van dit portaal. Binnen dit portaal kunnen meerdere applicatie gekoppeld worden zodat medewerkers maar één keer in hoeven te loggen, dit in plaats van bij elke applicatie inloggen.


Strategie

De zero-trust strategie biedt een proactieve aanpak om de beveiliging te versterken en de risico’s van zowel externe als interne bedreigingen te minimaliseren. Het is een reactie op de toenemende complexiteit van moderne netwerken en de evoluerende aard van cyberdreigingen.