Een Phishing mail herkennen? Hier 5 tips !

De hele dag zijn we in de weer met e-mail, zowel zakelijk als privé. Even snel een privé mail lezen tussendoor op je werk, of toch nog even de zakelijke mail beantwoorden terwijl je thuis op de bank zit. Erg herkenbaar voor velen in het dagelijkse leven. Cybercriminelen weten dit ook en versturen daarom ook phishingmails. Door deze phishingmails te versturen hoopt hij toegang te krijgen tot jouw persoonsgegevens of inloggegevens. Natuurlijk wilt u dit voorkomen, wij geven uw 5 tips om zo’n phishingmail te herkennen.

 

Tip 1 Open niet direct de bijlage

Bekijk eerst wat voor bijlage het betreft. Heeft de afzender wel aangegeven om een bijlage mee te sturen. Verwacht u überhaupt een e-mail van deze afzender? Wanneer u twijfelt is het beter om de bijlage niet te openen en desnoods contact op te nemen met de afzender. Mocht u helemaal geen e-mail verwachten is het beter de e-mail te verwijderen. Mocht u wel een mail verwachten maar vertrouwt u het niet? dan is de kans aanwezig dat deze bijlage malware bevat (software om bijvoorbeeld inloggegevens buit te kunnen maken).

 

Tip 2 Kijk naar de afzender die u de e-mail heeft gestuurd

Kijkt u niet alleen naar de naam van de ontvanger die te zien is rechtstreeks in uw e-mailprogramma, maar bekijk het volledige e-mailadres van deze afzender. Vaak wordt er een extra cijfer of teken toegevoegd aan het e-mailadres waardoor u denkt dat deze van de juiste persoon afkomt maar blijkt dit in deze gevallen niet zo te zijn. Door dit te controleren voorkomt u al erg snel dat u een phishing mail opent.

 

Tip 3 Lees de inhoud van de e-mail goed

Phishing mails worden (hoe erg het ook klinkt) steeds beter (na)gemaakt. Waar ze vroeger nog in gebrekkig Nederlands of Engels werden verstuurd is dit vandaag de dag wel anders. Let daarom niet alleen op gebrekkige taal maar ook op de zinsopbouw, deze wil nog wel eens te wensen overlaten. Kijk daarnaast of de huisstijl ineens veranderd is of dat het lettertype is gewijzigd.

 

Tip 4 Doe niet direct wat de afzender van je vraagt

Vaak wordt er gevraagd of u in deze e-mail op een link wil klikken of dat u de bijlage moet openen doe dit niet direct, ook niet wanneer u gevraagd wordt om uw persoonlijke gegevens in te vullen. Denk eerst even na, heeft de persoon of bedrijf deze informatie wel nodig van mij, of wat moeten ze met deze informatie? Of wanneer er een bijlage in zit met een factuur, hebben we überhaupt wel een factuur open staan van dit bedrijf, en kloppen de bankgegevens wel met de vorige factuur.

 

Tip 5 Controleer de links in de e-mail voordat u klikt

U ziet een streep onder een woord staan of een mooie knop om op te klikken, maar doe dit niet direct. Controleer eerst even waar deze link u naartoe brengt, is het domein daarachter wel van hetzelfde bedrijf? Dit controleert u door met de muis op deze tekst en of knop te bewegen waarna eronder het volledige webadres van de link verschijnt. Herkent u de website waar deze link naartoe gaat? dan is er waarschijnlijk niks aan de hand. Wordt u naar een onbekend adres doorgestuurd dan is de kans groot dat het om phishing gaat.